Posted in General

Jobdirumah – Cara Selamat untuk Bekerja dari Rumah

Sekarang makin banyak orang nak cuba bekerja dari rumah secara online.

Tetapi mesti ramai yang agak teragak-agak untuk mencuba kerana banyak berita dan cerita dari orang ramai yang platform-platform ini kebanyakkannye scam dan menipu orang yang dah mendaftar. So sebab ini ramai yang langsung tak mahu cuba bekerja dari rumah secara online.

Saya sendiri pernah tertipu dengan salah satu platform bekerja dari rumah ni. Website untuk platform ni memang sangat professional and nampak boleh dipercayai. Sesetengah platform untuk bekerja dari rumah ni memang dari awal da boleh nampak macam tak boleh percaya. Tapi platform yang ini memang betul-betul nampak professional. Dan saya pun mendaftar untuk menjadi ahli kerana kalau tak mendaftar, saya tidak akan dibekalkan dengan “module perniagaan” untuk memulakan kerja online saya.

Lepas dah bayar yuran pendaftaran sebanyak RM50, saya pun terima “module perniagaan” tu. Tengok-tengok rupanya kene jadi agen jualan. Ada kene jual top up la, ada kene jadi affiliate agent untuk website yang betul-betul mengarut la and macam-macam lagi. Then bile saya try to contact the admin of the platform tu, langsung tak dapat dihubungi. In the end, abes macam tu saja duit saya.

So bile mak saya suruh saya check Jobdirumah.com saya da macam lali. Ni mesti menipu gak, kata saya.

Tapi sebab saya masa tu memerlukan duit extra so saya pun cuba-cuba la tengok website Jobdirumah.com ni. Biasa je, tak de apa-apa yang fancy pun. Then saya Google Jobdirumah.com sebab saya nak baca sebanyak yang mungkin mengenai Jobdirumah.com before saya try. Banyak blog posts and forum yang mengesahkan bahawa Jobdirumah.com BUKAN SCAM. Ramai yang share screenshot yang menunjukkan duit yang mereka dapat dari Jobdirumah.com.

Then saya pikir mungkin this time JDR ni selamat dan sah, bukan macam platform bekerja dari rumah yang pernah tipu saya dulu tu.

So saya pun daftar untuk menjadi ahli. Sama juga, yuran pendaftaran ialah RM50.

Lepas saya dah browse through senarai jobs yang ditawarkan, saya pun cubalah beberapa untuk tengok betul ke saya akan dapat duit. Tak sampai beberapa jam saya dah dapat USD 5 sebab saya dapat job untuk menulis dua artikel untuk seorang client ni.

Kemudian in the next few days saya pun cuba lebih banyak job lagi and Alhamdulillah, dalam masa seminggu, saya dapat USD 99 (lebih kurang RM297). And sekarang saya teruskan saja bekerja dengan Jobdirumah.com kerana saya yakin memang JDR tidak menipu.

Setiap job dibayar dengan rate yang berlainan, depending on the type of job. Kalau kerja tu mudah, rendah la sikit bayarannye tapi kalau lebih complex, then client sanggup untuk bayar jumlah yang tinggi. Contoh di bawah ni ialah bayaran dari satu client yang nak saya tuliskan 10 artikel untuk die. Total yang die bayar saya ialah USD 54 (lebih kurang RM150).

Bayaran masuk ke PayPal dan ditransfer ke Maybank
Bayaran masuk ke PayPal dan ditransfer ke Maybank

Jangan anggap kerja Jobdirumah.com ni cara untuk dapat duit secara mudah dan cepat kerana ini masih dianggap sebagai kerja seperti mana kalau kita kerja di office. So client akan expect kerja yang berkualiti tinggi and on time. Namun jobs die tidak la terlalu complex kerana kita dapat browse kerja yang sesuai dengan skills kita so that kita akan dapat deliver apa yang client nak dengan baik.

Cuma syarat-syarat basic untuk Jobdirumah.com ni:

  • Basics dalam penggunaan computer and Internet. Kalau mahir in any software or programs lagi bagus kerana boleh dapat job yang lebih specific. Selalunye jobs yang lebih specific akan dibayar lebih tinggi
  • Kemahiran membaca & menulis dalam English. Yang ni penting kerana kebanyakkan jobs dalam English and clients pun ramai dari overseas so kemahiran untuk berkomunikasi and menulis in English perlu ada
  • Komputer peribadi atau laptop
  • Internet connection yang laju. Clients sometimes akan hantar file-file yang besar untuk kita buat so kalau Internet ada masalah, ini akan mengganggu kerja kita. And sesiapa yang mahu join Jobdirumah.com digalakkan untuk sentiasa online or sekurang-kurangnye boleh online secara kerap kerana client akan hubungi kita bila-bila masa sahaja
  • Boleh bekerja secara independent. Oleh kerana kerja secara online ni tidak ada pengawasan, kita perlu pandai manage time untuk siapkan kerja. Discipline yang tinggi adalah penting kerana sekiranye kita tidak dapat deliver kerja on time, client mungkin tidak akan bayar dan review kita akan menurun. Kalau review kita tidak elok susah untuk dapat job dari clients.
  • 18 tahun ke atas

So saya syorkan Jobdirumah.com untuk sesiapa yang mahu try bekerja dari rumah. Dengan Jobdirumah.com yang ternyata sah and selamat, anda boleh mencari side income secara consistent!

Boleh juga email Jaja di jajashahmohen@gmail.com untuk apa-apa soalan or kemusykilan mengenai JDR.

UPDATE/S:

Ada ramai jugak yang email Jaja untuk tanya macam mana nak bukak PayPal account.

Please refer to this video for steps untuk bukak PayPal account for Malaysians. Hope it helps!

 

Advertisements

Author:

A feminist mother of 3 who thinks she can write.

52 thoughts on “Jobdirumah – Cara Selamat untuk Bekerja dari Rumah

      1. hai,saya aisyah.Boleh tak tolong saya jugak..saya pon baru nak mula jobdirumah ni..Saya tak tahu nak mula macam mana.Harap sangat dapat bantu.THANK YOU!

        Like

    1. Tak confirm sebab you kene bid on the job you want. This is a platform all over the world so you won’t be the only one applying for the job. If the client likes your proposal, then he will contact you to offer you the job.

      Like

    1. Hi. Kat website JDR masa kita input information untuk payment, ada field utk upload screen shot payment dlm .jpg. Kalau tak de or tak dapat upload, boleh copy information dari details yang ada kat screen online banking kita lepas dah buat bayaran and paste kat field kosong kat website JDR (page yang sama masa kita nak input details of payment and information kita).

      Kalau ada further question, boleh email Jaja kat jajashahmohen@gmail.com. You boleh screenshot page JDR tu and I boleh tunjuk kat mana you kene upload/copy paste information.

      Like

    1. Hi Hisham.

      So far sesiapa yang join JDR, tak de lagi yang complain kat Jaja diorang kene tipu. Alhamdulillah, it’s genuine and payment dapat betul.

      Job yang kita dapat depends on how many we apply. Sebab job JDR is open to all members, so lebih banyak yang kita apply, lebih tinggi chance utk dapat banyak job.

      Once dah lama buat, Insya Allah akan dapat client yang akan hire kita on regular basis.

      Apa-apa further question you have or nak tau cara-cara register, boleh email Jaja kat jajashahmohen@gmail.com.

      Like

  1. Hi. Actually I have been thinking to join JDR because I had enough proofs of it being genuine, yet most bloggers out there only reviewed about their commission from JDR. Well, quite unfair to those that doesnt really do blogging (at least me) as it would require high traffic and so on so forth and the list of getting traffic is like never ending, so I think with my condition its better that I earned by doing the job instead of promoting it. My question is, what kinds of job do they offer if you dont mind me asking?

    Thanks

    Like

    1. Hi, there.

      There are a lot of jobs category under JDR so technically, all you have to do is choose one (or ten! hahahaha) that suits your skill sets.

      Once you’ve signed up with JDR, you’re able to browse through the categories before you send your proposal to the client. So if you choose a job that is within your forte, you have a higher chances of getting the job awarded to you.

      Hope this answer your questions. But if you do have any more concern or questions, you can email me at jajashahmohen@gmail.com

      Like

    1. Hi.

      Bid maksudnye kita request untuk job tu.
      Sebab job tu dibuka untuk semua orang yang buat work from home, so client kene tau sapa nak pilih.

      Untuk bid kerja yang kita nak/minat/boleh buat, kita kene submit proposal.
      Proposal ni maksudnye kita punya short resume so that client tu boleh baca and tau kenapa kita yang paling sesuai untuk kerja tu.
      Proposal ni tak perlu panjang2 and kita kene tulis experience kita (kalau pernah buat kerja yang sama dengan job yang kita nak bid tu lagi bagus), skills kita macam tau guna software or applications apa and juga, kalau ada, sertakan samples of kerja kita.

      Like

  2. hai jaja
    saya nak tanyer jika kita hendak membuat pendaftaran jobdirumah ni kiter kene bayar 50 ringgit. Duit yg dibayar toh kiter kene bayar dekat kaunter atau online

    Like

    1. Hi Farid,

      Boleh buat transfer online. Kalau buat kat branch, you can bank in kan kat cash deposit machine tu. Amek slip die and hantar kat JDR the details on the slip (masa, tarikh and amount etc).

      Kalau buat online, just print screen bukti bayaran and upload pic tu kat JDR.

      Like

  3. Haiii Jaja,
    Saya nk tanye, bayaran pendaftaran kene bayar 50 Ringgit
    Sampai jer di Maybank, kiter kene buat bayaran atas toh dekat kaunter atas nama apa

    Like

  4. Hi jaja. Saya nak tanya kalau kita dah jadi ahli jobdirumah ni kita kena buat PayPal account ke? And macam mana nak buat account tu? And pasal kena buat “Bid” untuk mohon kerja kosong tu ada ditunjuk dalam tutorial yg kita bayar RM50 tu tak?

    Like

    1. Hi.

      Yes, kene bukak account PayPal sebab clients akan bayar kerje kita dekat dalam PayPal.
      Lepas dah masuk PayPal baru kita boleh bawak kua duit tu ke Malaysian bank account kita.

      Untuk apply for kerja yang listed kat JDR, memang kene bid. Because bukan kita je yang nak apply keje tu.
      So bila kita bid (melalui proposal), client akan tengok sapa yang paling sesuai untuk kerja tu and sapa yang charge paling berpatutan.
      Lepas client dah accpet bid kita baru kita akan dapat start buat kerje tu.

      Dalam tutorial tu Jaja tak pasti pulak.
      Sebab masa Jaja join JDR, Jaja ikut arahan kat jobs yang Jaja nak apply and bid.
      Setengah kerja ada terangkan macam mana nak bid.

      Like

  5. halo kak jaja, saya baru jer daftar jdr, jdi setiap step yg diberitahu toh tak baper nk phm lar, lepas dh daftar dah bukak pastu kiter kene buat aper, tggu dier bagi kerje atau kene cari sendiri, saya tak tahu ler apa step yg perlu dibuat selepas toh

    pleess help me

    Like

    1. Hm, tak sure pulak, dik. Sebab kalau service currently available means server down kot. Kalau ada apa-apa soalan, boleh email Akak direct sebab lately jarang check blog sebab keje bertimbun.

      Cheers,
      Jaja.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s